2021 - Ulf Jederlund

207028381_3044089832495531_605549426784110911_n.jpg

Motivering:

Den 28 juni varje år hedrar vi Mille Ballai genom att lyfta fram och uppmärksamma en person som stärker och inkluderar andra människor genom sitt yrkesval. Årets pristagare har ägnat ett helt yrkesliv åt att på olika sätt arbeta för att öka utsatta individers och gruppers egna uttrycksmöjligheter, sociala delaktighet och lärande.

Ulf Jederlund -Milledagens pristagare 2021.

Ulf är i grunden musikhandledare och musikterapeut, därefter utbildad skolhandledare och leg. psykoterapeut. Han arbetar numera med lärarutbildning, skolutveckling och forskning på Stockholms Universitet.

Ulf är en av pionjärerna inom svensk musikterapi. Han har över 20 års erfarenhet av musikterapeutiskt arbete med barn, ungdomar och vuxna i samspelssvårigheter, med utvecklingsstörning, fler funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk problematik, nedstämdhet, trauma, demens eller förvärvad hjärnskada.

Ulfs hälsofrämjande arbetet handlar om hur en icke verbal kommunikation ger barn, unga och vuxna med begränsat, eller inget verbalt språk utökade möjligheter till integration, delaktighet och personlig utveckling genom musik.

Ulf har handlett och utbildat pedagoger i förskolor och skolor i multietniska områden/stadsdelar/kommuner i hela landet, kring hur musik och icke-verbala uttryck och lek skapar social gemenskap - samtidigt som det understödjer barns kommunikativa identitet, språkutveckling och andraspråksinlärning. Ulf har också inspirerat och föreläst regelbundet om musikens möjligheter i arbetet med integration av nyanlända, inte minst i form av körsång, efter flyktingkrisen 2015.

Ulf har även arbetat internationellt, där han utbildat vårdpersonal på barnhem i Rumänien och varit projektledare för ett SIDA-finansierat utvecklingssamarbete mellan Sverige och Bolivia under 8 år. Målgrupper för musikterapin i Bolivia är alla utsatta och starkt marginaliserade grupper i landet; fattig ursprungsbefolkning på landsbygd, gatubarn i städer, alla personer med funktionsnedsättning eller psykisk sjukdom, och äldre.

Inom det specialpedagogiska fältet har Ulf fokuserat på förskolans och skolans förmåga att möta alla elevers olikhet, för att bidra till en inkluderande utbildning för alla.

Ulf är även projektledare för framtagandet av modulerna "Samspel för inkludering’ och ’Inkludering och skolans praktik’, som båda syftar till att utveckla skolors kompetens att undervisa alla elever i en inkluderande läromiljö där lärande, gemenskap och goda relationer går hand i hand.

Tack Ulf Jederlund för ditt engagemang och din multikompetens. Du för arvet vidare. Integration genom kreativitet. #ulfjederlund

Stort tack till familjen Jederlund; Ulrika Jederlund, John Jederlund och Jesper Jederlund

2020 - LISA WOHLFAHRT

Screen+Shot+2020-06-30+at+2.56.46+PM.jpg

Motivering:

Lisa har lyckats att skapa en levande mötesplats med ett stort inslag av keramik, konst, mat och musik. Hon driver Mölle Krukmakeri, ett unikt ställe som inte liknar något annat. En keramikverkstad, butik, café och restaurang. Hennes härliga oas är fylld med rosor och äppelträd och lockar surfare, klättrare, dykare, barnfamiljer, bybor och turister. Alla verkar trivas bra här. Man botaniserar bland keramik, man fikar, äter mat och stampar takten till musiken.

Lisas varma hjärta och det genuina engagemanget har inga gränser. Hon välkomnar unga människor från hela världen till sitt krukmakeri. Lisa har även tagit sig an många nyanlända till sin verksamhet. Hon har dessutom lyckats att vara först i Sverige att ge anställning till en kille från Syrien som då saknade uppehållstillstånd. Lisa erbjuder praktik samt lärlingsplatser till individer från hela världen.

Allt detta leder till ett fantastiskt sätt att integreras i samhället. I dagsläget arbetar 11 nationaliteter i företaget. Tack för skapandet av United colors of Lisa

Tack Lisa Wohlfahrt för din positiva energi, din vilja och ditt hjärta.

Du för arvet vidare

Integration genom kreativitet

2019 - TONY PUUSTINEN

ABCTONY.jpg

Motivering:

I år har Milledagen valt att uppmärksamma Tony Puustinen och ge honom 10,000 SEK.

Tony har gjort en otrolig vändpunkt i sitt liv och numera ger han tillbaka genom att stötta de som lever utanför samhällets gränser.

Tony Puustinen - Milledagens pristagare 2019

I ett tidigare stadie av sitt liv var Tony medlem i ett motorcykelgäng och levde ett liv med missbruk, kriminalitet, våld och ilska. Han är numera utbildad yogaläraren, Reikihealer och relationscoach.

Tony är med i teamet som driver Prison Yoga Project i Skandinavien. Deras mål är att nå intagna på anstalter och skapa positiv förändring hos dessa människor.

Tony är en uppskattad föreläsare, inspiratör och workshopledare som samarbetar med Göteborgs stad samt olika ungdoms- och behandlingshem.

Tony och hans flickvän driver Spiritual Junkie som är en yogastudio men också en arena för människor att få ut sina känslor, tankar och vara precis som de är i sina processer.

Tonys arbete och engangemang skapar förändringar hos människor som är socialt utsatta - ibland med psykisk ohälsa, missbruksproblem, eller integrationssvårigheter. Tack, Tony Puustinen - för din vilja och ditt hjärta. Du för arvet vidare.

Integration genom kreativitet.

2018 - ANNELIE HENNIGOR

Screen+Shot+2020-06-30+at+2.27.28+PM.jpg

Motivering:

Annelie Hennigor har hela livet arbetat för att främja lika rättigheter, skyldigheter samt möjligheter för alla. Annelie har arbetat som socionom, skolkurator, varit fosterförälder, mentor, fadder och haft flera familjehemsuppdrag för vuxna missbrukare. Annelie har gåvan och förmågan att skapa goda livsvillkor för de som har, och haft, det svårare än andra.

2015 startade Annelie hjälporganisationen Agera International som samlade 70 ton förnödenheter till olika låsta flyktingläger i Europa. l samverkan med Vi är kockar och Vi agerar Lund, bildade Agera International - WE ACT SWEDEN.

Hon arbetar aktivt med att skapa positiva upplevelser och möten för barn, ungdomar och föräldrar som genomgått trauma, och flykt, från krig och förstörelse.

Efter flera turer i Europa, i samband med flyktingströmmen, blev Annelie mentor till ett flertal ensamkommande ungdomar och asylsökande. Annelie menar att dessa ungdomar är alla betydelsefulla, kompetenta och värdefulla oavsett deras härkomst. Dessa ungdomar har integrerats väl i Sverige och i sin tur hjälper de numera med integration av nya ensamkommande barn.

Annelie är ordförande i Rädda Barnen Kullabygden och har framtagit en Mångfaldsstrategi för dem. Rädda Barnen Kullabygden arbetar reflekterande med mångfald samt integration genom olika kreativa aktiviteter.

Annelie har alltid välkomnat andras egenheter, vilda idéer, drivkrafter, kritiska röster, annorlunda namn, alla funktionsförmågor, viljor att gå utanför boxen, mod att agera först och fråga sen, förmåga att älska kvinnor eller män eller båda och! Annelie välkomnar allt som är unikt.

Annelie har alltid försökt göra skillnad, och med konsekvent stöd till de som behövt - bevisat att det går.

2017 - MINA DENNERT

26172806_10155207083731547_4562404389436448659_o.jpg

Motivering:

Milledagen har i år röstat att lyfta fram och dela ut Milledagens årliga pris till Mina Dennert. Mina Dennert är initiativtagare och ledare bakom #jagärhär. #jagärhär är ett stöd till dem som aktivt vill gå in och bryta och störa dem som sprider hat - "Vi säger vad vi själva tycker och tänker, vi kommer inte alltid att vara överens i sakfrågor, men vi står enade för öppenhet, respekt och det goda samtalet."

Milledagen vill uppmärksamma detta med motivering att vi finner initativet extremet effektivt och viktigt i dagens samhälle. Vi lever i en tid där fakta inte alltid representeras i sakfrågor. Missinformation och så kallade "Fake News" / "Alternativa fakta" publiceras och sprids och har skapat en otrolig propagandamaskin i världen. Vi tycker Minas #jagärhär är ett kreativt sätt att inkludera människor över gränser där en mer nyanserad bild kan målas upp och förhoppningsvis påverka människor att ifrågasätta och vara källkritiska. Tack Mina och Tack #jagärhär - ni behövs!

2016 - ANDREAS UNGE

MOTIVERING:

Milledagen delar årligen ut ett pris till någon som främjar integration genom kreativitet. I år ville vi uppmärksamma någon som använder musiken för att bygga broar mellan samhällsgrupper.

Milledagens Pris 2016 har delats ut till Andreas Unge för det arbete han åstadkommit med konsertserien Best of Sweden. Best of Sweden har gett röst åt de som är ohörda i Sverige. Det finns otroligt mycket outnyttjad talang i vårt land som vi som ett samhälle måste bli bättre på att inkludera och utveckla. Andreas Unge har lyckats uppmärksamma detta och vi vill därför att han ska motta årets pris.

2015 - MILAD MOHAMMADI

MOTIVERING: 

Personen vi valt bär Milles anda med sig och ser möjligheter när andra ser problem. Han drivs av en vilja att förändra från grunden - med individen i fokus. Bara 22 år gammal hade han en dubbelexamen i juridik och statsvetenskap och blev jurist och statsvetare. Samtidigt arbetade han ideellt med ungdomar i förorten och idag är han en av Nordens största föreläsare i integration, mångfald och ledarskap. Kommande år startar han en högstadieskola i Kista som kommer att heta Järvaskolan.

Vi har valt honom för sin förmåga att inspirera människor som sitter på maktpositioner att se mångfald som en kompetens och möjligheter i olikheter.

Milledagens pristagare är MILAD MOHAMMADI.

 

2015 - HEDERDSOMNÄMNANDE

Vi valde även att dela ut ett hedersomnämnande, då nomineringarna var många och det var svårt att inte lyfta fram ytterligare en person. Årets hedersomnämnande gick till: 

Patrik Andersson och dokumentären Trevligt Folk. Patrik är en av initiativtagarna bakom det Somaliska Bandylaget i Borlänge, ett projekt som visar på stor kreativ höjd. Trevligt Folk skapar förståelse för människor i olika samhällsgrupper, visar på medmänsklighet och förhoppningsvis minskar människors fördomar. Patrik och människorna bakom Trevligt Folk har på kort tid lyckats få ett stort medialt genomslag i favör för integration genom kreativitet.