2017 - MINA DENNERT

26172806_10155207083731547_4562404389436448659_o.jpg

Motivering:

Milledagen har i år röstat att lyfta fram och dela ut Milledagens årliga pris till Mina Dennert. Mina Dennert är initiativtagare och ledare bakom #jagärhär. #jagärhär är ett stöd till dem som aktivt vill gå in och bryta och störa dem som sprider hat - "Vi säger vad vi själva tycker och tänker, vi kommer inte alltid att vara överens i sakfrågor, men vi står enade för öppenhet, respekt och det goda samtalet."

Milledagen vill uppmärksamma detta med motivering att vi finner initativet extremet effektivt och viktigt i dagens samhälle. Vi lever i en tid där fakta inte alltid representeras i sakfrågor. Missinformation och så kallade "Fake News" / "Alternativa fakta" publiceras och sprids och har skapat en otrolig propagandamaskin i världen. Vi tycker Minas #jagärhär är ett kreativt sätt att inkludera människor över gränser där en mer nyanserad bild kan målas upp och förhoppningsvis påverka människor att ifrågasätta och vara källkritiska. Tack Mina och Tack #jagärhär - ni behövs!

2016 - ANDREAS UNGE

MOTIVERING:

Milledagen delar årligen ut ett pris till någon som främjar integration genom kreativitet. I år ville vi uppmärksamma någon som använder musiken för att bygga broar mellan samhällsgrupper.

Milledagens Pris 2016 har delats ut till Andreas Unge för det arbete han åstadkommit med konsertserien Best of Sweden. Best of Sweden har gett röst åt de som är ohörda i Sverige. Det finns otroligt mycket outnyttjad talang i vårt land som vi som ett samhälle måste bli bättre på att inkludera och utveckla. Andreas Unge har lyckats uppmärksamma detta och vi vill därför att han ska motta årets pris.

2015 - MILAD MOHAMMADI

MOTIVERING: 

Personen vi valt bär Milles anda med sig och ser möjligheter när andra ser problem. Han drivs av en vilja att förändra från grunden - med individen i fokus. Bara 22 år gammal hade han en dubbelexamen i juridik och statsvetenskap och blev jurist och statsvetare. Samtidigt arbetade han ideellt med ungdomar i förorten och idag är han en av Nordens största föreläsare i integration, mångfald och ledarskap. Kommande år startar han en högstadieskola i Kista som kommer att heta Järvaskolan.

Vi har valt honom för sin förmåga att inspirera människor som sitter på maktpositioner att se mångfald som en kompetens och möjligheter i olikheter.

Milledagens pristagare är MILAD MOHAMMADI.

 

2015 - HEDERDSOMNÄMNANDE

Vi valde även att dela ut ett hedersomnämnande, då nomineringarna var många och det var svårt att inte lyfta fram ytterligare en person. Årets hedersomnämnande gick till: 

Patrik Andersson och dokumentären Trevligt Folk. Patrik är en av initiativtagarna bakom det Somaliska Bandylaget i Borlänge, ett projekt som visar på stor kreativ höjd. Trevligt Folk skapar förståelse för människor i olika samhällsgrupper, visar på medmänsklighet och förhoppningsvis minskar människors fördomar. Patrik och människorna bakom Trevligt Folk har på kort tid lyckats få ett stort medialt genomslag i favör för integration genom kreativitet.